Otroligt stolt över mig själv idag!

Ska försöka göra en lång historia kort (vilket inte är min bästa egenskap). När jag var 13 år ungefär vrickade jag foten en dag i skolan, tror vi sprang 60 meter eller liknande, och foten den svullnade upp rejält. Var hos doktorn som ordinerade vätskedrivande tabletter (vilket senare skulle visa sig kunna vara förödande) och vila i högläge. Hade lite ont, men inte sådär jätteont egentligen, som jag minns det. Problemet var bara det att svullnaden gick aldrig ner igen. Det blev bättre, men jag blev inte av med svullnaden helt i höger fot, den ringa smärtan försvann dock helt. Detta ledde till att jag var hos läkaren x antal gånger, och alltid samma visa - de hittade inget fel på mig. Ganska trist och rätt jobbigt för en tonåring att gå runt med en svullen fot länge utan att veta vad det är, eller kunna göra något åt det. Blev skickad på en sorts kontraströntgen där de sprutade in kontrast mellan tårna och följde dess väg i kroppen (vilket också senare visat sig kunna vara det dummaste man kan göra i det läget) och detta gav i alla fall ett utslag, vilket till slut ledde till att jag blev remitterad till en sjukgymnast med specialkompetens som lymfterapeut. Tror jag gick i 2:an på gymnasiet då. Av henne fick jag höra att jag led av lymfödem i båda benen, men särskilt höger ben och fot. Detta var troligen medfött, då man sett på kontraströntgen att jag hade för få lymfbanor i båda benen, och utlöstes av den vrickade foten i början av tonåren. Hon sa direkt att jag skulle behöva stödstrumpor, all vaken tid, för resten av livet. Och hon var noga med att säga att det gick inte att göra något åt det, det skulle aldrig försvinna, jag skulle få leva med det resten av livet. Smart att säga det till en tonåring vid första besöket?! NEJ. Vad hände då? Jo, jag blev helt knäckt efter besöket, och bara ignorerade detta faktum. Hade jag gått med svullen fot så länge kunde jag gå lite till. När jag var hos henne på första besöket, och hon visat de fantastiskt fina stödstrumporna (ironi), kunde jag bara tänka på studentbalen, själva studenten, bröllop och så vidare. Hon sa ju att jag skulle behöva strumpor alltid, hela tiden, förutom när jag sover. Tacka f-n för att jag förträngde det hela! Jag hade inga andra problem just då heller med benen, så det var inte så svårt ignorera, förutom det estetiska då.

(Hoppas någon orkar läsa vidare...)

Jag vet faktiskt inte idag hur det kom sig, men några år senare fick jag i alla fall kontakt med en annan lymfterapeut och tog tag i saken. Hon fick mig jättemotiverad att faktiskt börja använda stödstrumpor och hon fick mig motiverad att gå ner i vikt då detta kunde minska belastningen på mina ben. Jag fick en intensivbehandling i 2 veckor, där jag var lindad på båda benen, och gick hos henne varje dag för omlindning och massage. Detta gjorde att svullnaden gick ner lite, och sedan fick jag måttsydda stödstrumpor för att hålla svullnaden i schack.

Det dröjde till 2005 (då jag var 24 år) innan jag tog tag i vikten på allvar - och gick ner runt 20 kg med viktväktarna. Och visst blev lymfödemet bättre! Främst då höger fot som är och hela tiden har varit det största problemet, det är där jag känner av det och det är där det syns.

Sedan början av 2000-talet har jag således använt stödstrumpor på båda benen, från ovan tårna till under knät. Så gott som all vaken tid, hela tiden. Men detta är klart en sanning med modifikation. Man lär känna sin kropp, och jag vet att jag i dagsläget kan vara utan strumpor om jag t ex är på stranden eller ska på bröllop eller liknande där jag vill vara barbent. Jag vet att jag kan vara det, men jag vet också att jag kanske är extra svullen efteråt eller har lite ont i benen. Jag är medveten om det och jag tar ibland konsekvenserna av det.

Detta leder såklart till att jag alltid behöver ha långbyxor på mig och hela skor. För hur snygga är stödstrumpor på en skala? Jag är bara grymt glad att jag till slut kunde förlika mig med det rent mentalt, att jag har en åkomma som kommer vara för livet, och att jag för min egen skull behöver använda strumpor.

Som sagt, oftast långbyxor på mig i olika former, även på sommaren, för att inte strumporna ska synas. Har jättesvårt att hitta skor, då mina fötter är rätt breda, inte så stora egentligen, och så då svullnaden på höger fot. Svårt hitta sommarskor till de gånger jag är utan strumpor, svårt hitta vinterskor då många är för smala, svårt hitta gympaskor då dessa också ofta är smala och så vidare. Men - jag har vant mig nu och jag är överlycklig när jag hittar skor som passar bra :o)

Igår var jag utan strumpor så gott som nästan hela dagen då jag först var på stranden och sedan på after beach, jag tog inte på mig strumporna förrän på kvällen, och oj vad det kändes. Jag var strum i hela benen och min högerfot var grymt svullen, fick knappt på mig strumpan, likaså vanliga strumpan och skon var trånga. Värre än vad det varit sista åren, vet inte varför, det har gått bra när jag varit utomlands.

Så idag fick jag bara ett bryt - det funkar inte gå utan hela dagen idag också, det hade jag fått betala för ikväll och kanske även längre fram.

Jag tog på mig de halvlånga byxor jag tänkt ha på mig, och mina enda sommarskor jag har för tillfället. Testade med stödstrumpan, och visst - det var inte snyggt men det kändes skönt!


Jag är 29 år - och jag måste inse att hälsan går före skönhet. Så är det bara. Jag har en åkomma och jag behöver stödstrumpor. So what om det syns ibland? Nej, det gör faktiskt inte. För vems skull låter ja bli att använda strumporna och sedan tar smällen på kvällen? Inte för min i alla fall.

Så idag åkte jag hemifrån med halvkorta byxor och stödstrumpan på höger ben, hade detta på mig när jag var och provade skor, när vi var på Maxi och när vi gick ner till stranden. Och det kändes förbannat bra!! Jag är otroligt stolt över mig själv, att jag äntligen har kommit över tröskeln där jag inser att det faktiskt är okej att det syns att jag har stödstrumpor ibland! Jag kan inte svettas ihjäl i 30° värme i långbyxor och hela skor bara för att det inte ska synas, det är ren idioti.

Oj, detta blev långt - men jäkla va skönt det ändå var att skriva av sig! Låter kanske luddigt och flummigt, men det är så det är. Jag kommer fortsätta vara utan strumpor vid särskilda tillfällen, men inte så ofta och inte så lång stund.


Kan tillägga att jag tycker det är otroligt dåligt att det bara görs strumpor som är så sjukt fula som ovan - varför inte göra lite snyggare? Det finns stödstrumpor man kan köpa på nätet i vanliga storlekar - men dessa är långt ifrån tillräckliga för personer med lymfödem, man behöver måttbeställda och hård kompression. Jag får strumpor utprovade ungefär 2 ggr om året då de slits, och de töjs ut samt att benen ändras lite.

Av trycket på höger fot har jag fått som hudförändringar längst fram vid tårna, lymfan har liksom pressats fram mot tårna. Detta kan förhoppningsvis försvinna med en tåhätta jag fått utprovat. Försöker också gå på fotvård med jämna mellanrum - ska dit på tisdag :o)

Lång historia som inte blev så kort, vilket jag befarade. Har säkert glömt hälften av det jag tänkt skriva också. Fråga gärna om ni undrar över något! Jag svarar så gott jag kan.

Jag har en lindrig grad, och många har det långt mycket värre än mig. Men för mig har det ändå varit en stor sak och fortfarande är en stor sak ibland, trots att jag lärt mig leva med det.


Till slut lite fakta om vad ett lymfödem faktiskt är

Primära lymfödem orsakas av en medfödd svaghet eller underutveckling av lymfsystemet. Transportkapaciteten är nedsatt.

Det primära ödemet kan debutera allt ifrån födseln upp till medelåldern trots att patienten har haft underutvecklade lymfbanor sedan nyföddhetsperioden. Ödemet debuterar dock vanligen smygande i tonåren och är oftast lokaliserat till nedre extremiteten med tillhörande kroppskvadrant. Kvinnor är överrepresenterade. Utlösande faktorer kan till exempel vara insektsbett, stukningar, frakturer, infektioner och graviditet. Om båda benen drabbas är ödemet alltid asymmetriskt. Debuterar ödemet senare i livet bör en noggrann utredning göras för att utesluta behandlingsbar sjukdom. Troligen är primära lymfödem idag i Sverige underdiagnostiserade.

Den fysikaliska behandlingen av lymfödem består ofta av en kombination av behandlingsmetoder, KFÖ (Kombinerad Fysikalisk Ödemterapi). Kombinationen av behandlingsmetoder bestäms av i vilket stadium lymfödemet är.

  • Rådgivning - infektionsrisk, fysisk belastning, hudvård
  • Kompression med kompressionsstrumpor eller bandagering
  • Manuellt lymfdränage och/eller lymfpulsatorbehandling
(Fakta från www.vårdhandboken.se)

Kommentarer
Postat av: Anonym

HEJA JENNY:)) Hm visste inte att det va så nu oxå har inte tänkt på att du har ofta byxor på dej. Men herregud 20 kg hur såg du ut innan?? Har glömt. Klart du ska klä dig i korta härlig sommarklännngar o kjolar med stödstrumpan på givet. Framförallt du som e så fin i kroppen. Jag bär ju det och är kraftig dé du..... kram i värmen./Sus

2010-07-05 @ 08:27:05
Postat av: Jenny

Tack Sus! :) Hehe, ja du... kanske att jag lägger upp ett kort här någon dag! ;) Nu väger jag kanske 15 kg mindre än när jag började vv, men nu finns lite muskler också i alla fall :) KRAM!

2010-07-05 @ 08:34:01
Postat av: Pia

Tro böveln att du skall vara stolt och stolt är bara för namnet!

Alla har vi våra komplex och du har vågat ta steget ut och gå ut med det öppet, HEJA DIG!

Konstigt att de inte kan efterlina nylon stumpor fast en tjockare variant av de, ge de föslag för de som inte tillverkat de kanske inte tänkt till.Fasen vad bra av dig att gått ner 20kg, inte illa pinkat!Med all rätt får du vara stolt över dig själv!

2010-07-05 @ 13:23:36
URL: http://sugarwitch.blogg.se/
Postat av: Ina

Välformulerat och riktigt intressant inlägg! Som vanligt:) Härlugt att du skrev av dig!:) Förstår att du är stolt över dig, det ska du va!:) Det är även "coolt"(töntigt ord kanske;)) med stödisar tycker jag:D har du testat de som ser ut som stay ups? Vet inte om de funkar för just det du har. Om du är tveksam med storlek med tanke på den tråkiga svullnaden så har jjag har kraftigare ben än vad du nånsin kommer att ha när du är som svullnast, tro mig, det är sant. Och då är det verkligen inte i muskelväg jag pratar om:) de nylon-stay-up-stödisarna finns då i hudfärgat och svart och slutar vid låret med en spetskant, grr;) Men som sagt, vet inte om det är nån annan slags stödstrumpa du behöver:(

kramar!

2010-07-05 @ 18:00:05
Postat av: Jennie

Jag förstår verkligen att det är en stor grej för dig, jag hade garanterat kännt likadant själv! Jag tycker absolut att du ska känna sig stolt över dig själv, du är modig och jag vet inte om jag hade klarat av att vara lika modig som du. You go girl!

Kul (om jag nu får säga så) att veta bakrunden till varför du ville gå ner i vikt och sen hålla vikten, mer än av estetiska skäl. Hälsan går ju faktiskt före allt!Massa kramar till modiga dig ;)

2010-07-05 @ 21:13:30
URL: http://www.metrobloggen.se/JeC
Postat av: Träningsglädje

visst är det konstigt att det man själv bryr sig om så himla mycket, och nojjar sig över, tänker knappt andra på. visst, jag ser ju på bilderna att du har en strumpa - men jag tänker ju absolut inte "fy vad fult" eller något sådant. samtidigt vet jag hur svårt det är att förlikas med mina egna nojjor, jag är övertygad om att ALLA ser mina celluliter t.ex, och att det fnissas bakom ryggen på mig för dem. dumt, det där!

2010-07-05 @ 23:33:42
URL: http://www.traningsgladje.se
Postat av: Ina

Hm.. hoppas du inte tolkade min kommentar på något negativt sätt, för det var verkligen inte menat isåfall. Ibland kan jag formulera till det så det låter fel i andras öron :$

Ville bara säga det! Starkis!=)Kram till goaste Jenny :)

2010-07-06 @ 07:48:27
URL: http://www.metrobloggen.se/euforiah
Postat av: Linda

Oj Jenny jag hade ingen aning om att du hade det så. Alla har vi våra bekymmer och komplex att dras med. Starkt av dig att våga vara så öppen..Funkar det inte att ha leggins utanpå? Finns ju i många färger och tjocklekar..Kram!

2010-07-07 @ 11:16:15
URL: http://lindaiamthestarinmylife.blogspot.com
Postat av: camilla

hej

2010-12-09 @ 23:53:41
URL: http://wwwaromabutiken.se
Postat av: camilla

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

2010-12-10 @ 00:05:09
URL: http://wwwaromabutiken.se

Gulligt att just DU vill göra ett avtryck här!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0